:::::: Биатлон Савез Србије, Дечанска 8, улаз II, 1. спрат, соба 108, 11000 Београд, Србија, тел/фаx: 011/33-44-350, e-mail: office@biathlon-serbia.org.rs ::::::

Почетна

Биатлон

Савез

Скупштина

Управни одбор

Календар
Спортски резултати
Ангажовани стручњаци
Тренери
Судије

Прописи

Извештаји

Јавне набавке

Контакт

English

 
 
 

 

 

 

 

Биатлон спорт

Биатлон као спорт веома повољно утиче, управо због своје мултидисциплинарности, на психо-моторни развој деце и омладине. Тренингом се постиже изградња целокупне мускулатуре, побољшава издржљивост, општа и специфична снага. Такође, кроз гађање се постиже развој финих моторичких радњи потребних за успешан погодак и то при високој фреквенцији рада срчаног мишића као што је случај у току такмичења. 

Како у биатлону постоје и равномерно су заступљене мушка и женска конкуренција, тако се задовољава и равноправност полова у овом спорту и постиже бољу социјализацију деце и омладине. Познато је да су биатлонци и биатлонке дуговечни у животу и у здрављу. 

Правила понашања са оружјем и на стази, на тренингу и на такмичењу, су опширна, детаљна и озбиљна, али нису тешка за разумевање и усвајање – што има своје васпитне предности и деца и омладина брже и кроз спорт и игру науче много више од самог спорта. 

Трошкови бављења биатлоном, са апекта поједица, нису велики, јер се све своди на набавку основне опреме (одело, скије, ципеле, штапови) – изузев пушке која за материјалне услове у Србији представља велики издатак. Са аспекта клуба или националне федерације само су почетна улагања већа: изградња стазе и стрелишта, набавка техничке опреме за одржавање основне опреме и реквизита, набавка пушака и сл. 

Сходно међународном искуству, биатлон у земљама где постоји и развија се, а и тамо где је развијен, повољно утиче на квалитет и стандард живота, управо због своје мултидисциплинарности и медијске заступљености и маркетиншког потенцијала.

 

Међународна биатлон унија

Међународна биатлон унија (International Biathlon Union) је светска биатлон федерација која броји 68 чланица националних федерација са 6 континената.           

Око 7.000.000 евра износи капитална резерва IBU за 2010. годину.

Преко 11.000.000 евра износи буџет IBU за 2010. годниу.  

Око 1.000.000 евра у опреми и реквизитима за помоћ својим чланицама у циљу развоја биатлона је издвојила IBU у 2009. години. 

Повећање конкуренције из године у годину, некада 3-4 нације и 10-15 спортиста, а сада већ 10-12 нација и око 30-40 различитих спортиста има ту част да изађе на победнички подијум.

Просечна посећеност једног Светског купа је око 20.000 гледалаца на стадиону и још 10.000 на стази. 

IBU издаје свој месечни часопис Biathlonworld Magazine који остварује солидну продају, као и свој веб сајт www.biathlonworld.com који је у децембру 2009. године имао преко 250.000 посетилаца, а тај број расте сваке године. На сајту се такође уживо могу пратити тренутни резултати на такмичењима. IBU такође издаје и разне стручне публикације. 

IBU је, од свог оснивања, продала права преноса European Broadcasting Union што је резултирало, не само у популарности овог спорта, већ и у стварању већих прихода.       

Велика медијска покривеност. На ЗОИ у Торину 2006. године и у Ванкуверу 2010. годинеје по броју гледалаца и по заради од ТВ права биатлон заузео друго место иза хокеја на леду као најпрофитабилнијег зимског спорта. 

250.000.000 гледалаца широм света је у 2009. години пратило такмичења у биатлону путем ТВ-а. 

1.000 сати директних преноса широм света на најпознатијим спортским и другим каналима. 

СВАКЕ зиме на EUROSPORT каналу, СВАКИ Светски Куп се Уживо преноси, као и Европска Првенства, Светска Првенства и Зимске Олимпијске Игре. 

Биатлон се налази на редовном програму Зимских олимпијских играра од 1960. године. 

У систем такмичења у биатлону за наш регион улазе: Национална Првенства, Балканско Првенство,Балкански Купови, ИБУ Куп, Светски Куп, Европско Првенство, Светско Првенство, Зимски EYOF, Зимска Универзијада и Зимске Олимпијске Игре. Сва ова такмичења, изузев Зимског EYOF-а, Универзијаде и ЗОИ, одржавају се и у зимском и у летњем биатлону. 

Такмичења се одржавају у конкуренцији мушкараца и жена посебно, изузев мешовите штафете. Такође у узрасним категоријама постоје омладинска, јуниорска и сениорска конкуренција који користе малокалибарске пушке.

Дисциплине које су званичне и на редовном програму Олимпијских игара су: спринт, индивидуал, потера (pursuit), масовни старт, штафета – и у мушкој и у женској конкуренцији, као и мешовита штафета-две девојке и два мушкарца. 

Постоји и престижна Божићна трка која се одржава на стадиону Шалке Арена у Гелзенкирхену, Немачка – где око 70.000 гледалаца посматра трку најбољих биатлонаца и биатлонки, а гађање у току трке се одвија бојевом муницијом на стрелишту на стадиону!

 

Биатлон Савез Србије

Биатлон савез Србије је као такав основан 2006. године, и тренутно броји 12  клубова чланова и 37 регистрованих такмичара, од којих је око 20 наступало за репрезентацију Србије. 

Биатлон савез Србије је заузима 26. место на IBU Ранг листи Нација у светском купу, док у Европском 18. Место, од 39 (колико их је изборило учешће на Светски куп од 68), што представља изузетан успех с обзиром на веома мала средства којима располаже и тек 2013. Године изграђеним условима условима за бављење овим спортом у Србији у Сјеници на Националном Биатлон Центру „Жари“. 

Биатлон савез Србије је до сада имао преко 150 наступа на Светским куповима и преко 250 на IBU куповима од свог оснивања.  

Биатлон савез Србије за сада, на жалост, нема нити један спонзорски уговор са неком значајнијом компанијом која би кроз рекламу на опреми и реквизитима могла остварити већу добит, као што је случај са преко 200 компанија са којима IBU и друге националне биатлон федерације имају уговоре (Gazprom, Vital, Somfy, Ruhrgas, Erdgas, Citroen, Viessmann, Lapua, T-Mobile, Wurth, Adidas, Madshus, Alpina, Rossignol, Atomic, Fischer, Polar и сл.). 

У Републици Србији постоје одлични географски услови за развој биатлона – и летњег и зимског. Искључиво захваљујући локалној самоуправи СО Сјеница и њеног Ј.П. Спортско културног Центра  биатлон је напокон добио центар на којима се могу вршити тренажни процеси свих категорија такмичара, а који  задовољава  услове за национална и регионална такмичења, као  и услове за туризам и друге услуге (припреме других репрезентација и тимова) што ће несумљиво имати  позитивног утицаја на локалну и националну економију и у кратком року повратило уложени капитал. 

Кратак историјат биатлона у свету

1767. - Прво забележено такмичење између граничара Норвешке и Шведске.

1861. - Основан Први клуб који се бави биатлон спортом у Норвешкој.

1924. - Прва демонстрација биатлона на Олимпијским играма, Шамони, Француска.

1948. - Основана UIPMB – Светска федерација за модерни петобој и биатлон.

1958. - Одржано Прво Светско Првенство у биатлону, Сафелден, Аустрија.

1960. - Биатлон Први пут одржан у редовном програму Зимских Олимпијских Игара, Сквау Вели, САД.

1978. - Одлучено да малокалибарска пушка, калибра .22 LR буде званична пушка и калибар за такичења у биатлону (до тада се користила пушка великог калибра).

1981. - Прво међународно такмичење у биатлону за жене, Карлови Вари, Чешка.

1984. - Прво Светско Првенство на којем су се такмичиле жене у засебној категорији.

1992. - Први пут категорија жена у биатлону на ЗОИ, Албервил, Француска.

1993. - Основана IBU - Међународна Биатлон Унија - као посебно правно лице чија је основна делатност биатлон спорт, Лондон, Велика Британија.

1996. - Прво Светско Првенство у летњем биатлону, Хохфилцен, Аустрија.

 

Кратак историјат биатлона у Србији

1984. - Почео развој биатлона на нашим просторима пре и после ЗОИ, Сарајево, СФРЈ.

1992. - Престанак рада и развоја биатлона у Србији и СРЈ.

2002. - Први наступ нашег биатлонца на Европа Купу, Обертилијах, Аустрија.

2002. - Први наступ нашег биатлонца на Европском Првенству, Форни Аволтри, Италија.

2005. - Први наступ нашег биатлонца у Светском Купу, Оберхоф, Немачка.

2005. - Први наступ нашег биатлонца на Светском Првенству, Хохфилцен, Аустрија.

2005. - Основан биатлон Савез Србије и Црне Горе, Београд, Србија.

2006. - Александар Миленковић, Први учесник Србије на ЗОИ  у биатлону, Торино, Италија.

2006. - Основан Биатлон Савез Србије, Београд, Србија.

2007. - Први наступ Штафете Србије на Светском Купу, Покљука, Словенија.

2008. - Освојена Прва медаља за Србију у конкуренцији сениорки у крос биатлону – Бронза, Ксенија Бодлвић, Осрблие, Словашка.

2009. - Прва медаља у појединачној конкуренцији – Сребро, Дејан Крсмановић - за Војску Србије на Првом Регионалном (Балканском) Првенству у зимским спортовима, Маврово, Македонија.

2009. - Прва медаља у конкуренцији војне патроле (штафете) – Бронза, Дејан Крсмановић, Игор Вуковић, Милован Милић, Драган Лазић  - за Војску Србије на Првом Регионалном (Балканском) Првенству у зимским спортовима, Маврово, Македонија.

2009. - Прва медаља за Србију у конкуренцији штафете сениора - Бронза на Балканском првенству, Банско, Бугарска.

 

*          Успех Војске Републике Србије помогао Биатлон Савез Србије кроз позајмљивање опреме и реквизита, пружању стручне подршке и квалитетног такмичарског кадра (два такмичара су репрезентативци Србије: Д. Крсмановић и И. Вуковић).

2012. - Миланко Петровић постигао спортски резултат у биатлону у сезони 2011/2012 9. место на Европском првенству 28.01.2012. у Брезном/Осрбле-Словачка.

2013. - Миланко Петроивић постигао на IBU Summer Biathlon World Championships 2013 у Forni Avorti/Италија 21.07.2013. у дисциплини „ pursuit „ 5. Место

2013. - Миланко Петроивић постигао на 2013 WU Trentino-Италија у дисциплини „individual“  3.место и бронзану медаљу 13.12.2013 и у 1. место и златну медаљу  у дисциплини“sprint”  у конкуренцији 23 земље учеснице и 68. такмичара.

2014. - Миланко Петровић постигао спортски резултат у биатлону у сезони 2013/2014 , и то 8. место на Европском првенству 02.02.2014. у Нове Место на Мораве- Чешка Република

 

За више информација везаних за биатлон у свету и код нас погледати:

www.biathlonworld.com, www.biathlon-serbia.org.rs, www.biathlon-aufschalke.de  

 
     

    Copyright (C) 2017, Biatlon Savez Srbije. Sva prava zadrzana.